MattiTVirtanen

Voiko eduskunta hylätä Sipilän hallituksen eron?

Juha Sipilä päätti viime perjantaina itse keskustan lähipiirin tukemana, että hän kaataa oman hallituksensa. Sipilä perusteli sitä vastuunkannolla, kun sote kaatui. Yhtä vahvasti päätöstä voi sanoa vastuun pakoiluksi tilanteessa, jossa vaaleihin on vain viisi viikkoa. Sipilä ”vapautti” itsensä ja puolueensa syyttämään epäonnistumisesta ennen kaikkea eduskuntaa, mutta myös hallituskumppaneitaan - ja teki samalla myös hallituspuolueista ”oppositiopuolueita”. Niinpä Sipilä lähtikin perjantain päätöksen jälkeen suoraan vaalikentille – omaa uutta sote-mallia esittelemään.

Sipilän hallituksen sote-malli törmäsi useamman kerran perustuslakiin – ja samaan lakiin saattaa törmätä vielä Sipilän hallituksen erokin.

Eduskunnan suurimman ryhmän eli keskustan johtaja Antti Kaikkonen on kutsunut kaikki eduskuntaryhmät koolle huomiseksi eli tiistaiksi. Kaikkosen kutsusta Hesari uutisoi näin jo lauantaina (9/3) iltapäivällä:

”Kaikkonen aikoo ehdottaa, että nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä. Kaikkonen perustelee esitystään eduskuntavaalien läheisyydellä. ’Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta’, Kaikkonen kirjoittaa kutsussaan.’… Kaikkonen kertoo kutsussa, että asiasta on oltu yhteydessä oikeuskansleriin. Kaikkonen on keskustellut tilanteesta myös presidentti Niinistön kanssa.”

Uusi Suomi kertoo tänään, että Kaikkosen kutsun takana on oikeuskansleri Tuomas Pöysti, joka perustelee asian lehdelle näin:

”Olen sellaisen valtiosääntöoikeudellisen kannanoton tehnyt, että nyt kun hallitus on eroa pyytänyt ja presidentti eron myöntänyt, niin vaikka vaalit ovat lähellä, täytyy perustuslain edellyttämä eduskuntaryhmien neuvottelu pitää. Siinä sitten selviää, onko edellytyksiä muodostaa hallitus vai jatkaako nykyinen hallitus toimitusministeristönä.”

Näin minäkin asian ymmärrän. Nykyinen perustuslaki riisui presidentiltä kaiken asiallisen vallan hallituksen nimittämisessä ja myös eroamisessa (perustuslain pykälät 61-64). Varsinainen päättäjä on hallitusasioissa eduskunta. Joten: riittääkö se, että presidentti hyväksyy hallituksen eron (näin presidentin on lain mukaan kutakuinkin pakko tehdä)? Jos eduskunta on hallitusasioissa lopullinen päättäjä, eikö eduskunnan pidä hyväksyä ero myös? Vasta sen jälkeen Kaikkonen voisi ”ehdottaa nykyisen hallituksen jatkamista toimitusministeristönä”.

Sekä Pöysti että Kaikkonen ovat sitä mieltä, ettei vaalien läheisyyden vuoksi ole järkevää käynnistää neuvotteluja uuden poliittisen hallituksen muodostamiseksi, mikä on asiallinen kanta. Silti eduskunnalle jäisi tämän minun tulkintani mukaan nämä kaksi vaihtoehtoa: eduskunnan enemmistö hyväksyy Sipilän hallituksen eron ja muuttumisen toimitusministeristöksi - tai eduskunnan enemmistö ei hyväksy eroa ja Sipilän kabinetti pysyy poliittisena hallituksena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Eduskunta ei voi hylätä Sipilän hallituksen eroa. Hallitus on jo eronnut.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jälkimmäinen vaihtoehto on aika teoreettinen. Jo pelkästään siksi, että se edellyttäisi ainakin osan oppositiosta äänestävän luottamusta hallitukselle. Vähintäinkin kummallinen, ja vaalitaktiseksti katastrofaalinen teko sekin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pidätkö presidentti Sauli Niinistöä typeränä ! Presidentti Niinistö hyväksyi Juha Sipilän hallituksen eron. Piste.

Suomen perustuslaissa ei ole säädetty tapausta jossa presidentti voi perua hyväksymänsä hallituksen eronpyynnön. Eronpyyntö voi johtua eduskunnan ilmaisemasta epäluottamuksesta tai hallitusyhteistyön jatkumisedellytysten päättymisestä.

Sitävastoin presidentti kerkiää vielä hajottaa eduskunnan, jos siellä aletaan liikaa hillua !

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No ei todellakaan kerkiä. Perustuslain 26§:

"Tasavallan presidentti voi pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan sekä eduskunnan ollessa koolla määrätä ennenaikaiset eduskuntavaalit toimitettavaksi. Eduskunta päättää tämän jälkeen, milloin se ennen vaalien toimittamista lopettaa työskentelynsä.

Ennenaikaisten eduskuntavaalien jälkeen eduskunta kokoontuu valtiopäiville sen kuukauden ensimmäisenä päivänä, joka alkaa lähinnä yhdeksänkymmenen päivän kuluttua vaalimääräyksen antamisesta, jollei eduskunta ole päättänyt aikaisempaa kokoontumispäivää."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Voisiko eduskunta pakottaa Sipilän tai jonkun muun takaisin poliittiseen vastuuseen? Se ei olisi perustuslain mukaista eikä todellakaan sopisi Suomen poliittiseen järjestelmään.

Toimituksen poiminnat